13 juli 2012: Nederlands Kampioenschap Kloeten

BROEK OP LANKGEDIJK - Kloetvereniging “Geestmerambacht” organiseerde afgelopen vrijdagavond het N.K. kloeten bij Museum Broeker Veiling te Broek op Langedijk. Ben Kostelijk won, op een seconde gevolgd door Arie Krul. Rinus Wardenaar bleef vijf seconden achter de kampioen. In totaal waren er 13 deelnemers.


Het traject van vrijdag was vanaf het Koopmansboetje van het Museum naar de Veilingklok en terug. Een traject van 200 meter. Donderdag was er al een ronde gevaren op het water van de ijsbaan in Sint Pancras. Er werd gevaren in twee door de vereniging beschikbaar gestelde gelijkwaardige schuitjes.  De kloet mocht men zelf mee nemen.

Kloeten zoals het in Langedijk en omstreken genoemd wordt is bij de tegenwoordige bewoners van ons gebied niet meer zo bekend. Vroeger was het van levensbelang en onmisbaar bij het vervoer en het sociale leven in, wat toen nog letterlijk ons “Rijk der duizend eilanden” was. Kloeten is een sierlijke manier van varen. Doormiddel van een kloet (vaarboom) duwt men zijn schuitje voort door het water. Na de komst van motoren was de vroegere noodzaak verdwenen en raakte veel mensen deze mooie techniek kwijt.


Meer info: Ria Bouma            0226-316048
1  Ben Kostelijk
2  Arie Krul
3  Rinus Wardenaar
4  Jack Jong
5  Jan Schotten
6  Niek Bruin
7 Siem Groot
8 Jaap Groenveld
9 Jan de Boer
10 Wim Dekker
11 Rinus Jol
12Koert Lindenburg
13Henk houtman